Belangrijke documenten
Relevante documenten voor opleiding/(her)registratie
Bureaulegger
Bureaulegger inleiding
In deze bureaulegger staan de belangrijkste punten van het vernieuwde LOP en toetsboek en enkele handvatten voor de praktijk.
Nieuw LOP
Het landelijk opleidingsplan is een document dat goed opleiden definieert binnen de verzekeringsgeneeskunde. Onderdeel daarvan zijn de minimale eisen voor de MVO. Zodat aan het eind van de MVO de AIOS een VA is. Eind 2022 is feedback opgehaald bij de gebruikers, waarna het LOP gereviseerd is. Dit nieuwe LOP (met toetsboek) is akkoord bevonden door het CGS en in werking voor AIOS die met de MVO starten na 18-3-2024.
Nieuw toetsboek
In het toetsboek, wat een addendum is van het LOP, staan de minimale opdrachten die een AIOS moet doen tijdens de praktijkopleiding om (naast de opdrachten in het cursorisch onderwijs) voldoende competenties te ontwikkelen zodat ze bij afstuderen een VA zijn. Na feedback van de gebruikers eind 2022 is het toetsboek herzien en aangepast. Samen met het LOP is het nieuwe toetsboek akkoord bevonden door het CGS en gaat in werking voor AIOS die starten met de MVO na 18-3-2024.
LOP inhoudelijke veranderingen
In hoofdstuk 2 wordt het vak verzekeringsgeneeskunde beschreven met oog op de toekomst. De huidige maatschappij en de rol van de arts verandert en de opleiding dus ook. De instellingen en instituten moeten hier zelf een invulling aan gaan geven. De competenties van een arts liggen vast in het kaderbesluit van het CGS. De gedragscriteria zijn aangepast naar meer begrijpelijke teksten, waar dat kon. Belangrijk is dat de competentie Organisatie vervangen is door de competentie Leiderschap door het CGS. In hoofdstuk 3 is de nieuwe competentie met de gedragscriteria uitgewerkt passend bij de verzekeringsgeneeskunde. De toetskaarten worden als aparte pdf aangeboden op de NVVG-website. Zo kunnen AIOS en opleider makkelijker terugvinden hoe de ontwikkeling van de AIOS eruit hoort te zien. Een andere aanpassing is dat de stages, zowel binnen cursorisch onderwijs als bij praktijkonderwijs, beter zijn beschreven (hoofdstuk 4). Evenals de ‘rolspecialisatie’ van een AIOS en opleidersgroep (hoofdstuk 5). In het nieuwe tiende hoofdstuk staat beschreven hoe het verder gaat na de MVO, aangezien we als arts ‘levenslang leren’.
Competentiegebied Leiderschap
- De VA kan verandering mogelijk maken op basis van een persoonlijke- en een met anderen gedeelde visie.
- De VA werkt aan de ontwikkeling van eigen houding en gedrag, is een voorbeeld voor anderen, is zichtbaar en neemt verantwoordelijkheid.
- De VA oefent invloed uit, indien nodig, en stuurt, coacht en verbindt anderen.
- De VA organiseert processen, verbetert de zorgkwaliteit, zet middelen duurzaam in en is ondernemend en innovatief.
Toetsboek veranderingen
Deel 1 van het toetsboek is nu een bijlage van het toetsboek. Deel 2 is het toetsboek zelf geworden waar alle opdrachten voor de praktijkopleiding in staan. Nieuw is dat bij elk hoofdstuk over de opdrachten een schema is gegeven wanneer in de opleiding welke opdracht plaats hoort te vinden. Veranderingen in de opdrachten:
In hoofdstuk 2 staan nu de algemene formats, welke niet via het instituut geboden worden.
In hoofdstuk 3 staan de korte praktijkbeoordelingen gericht op directe cliëntbeoordelingen. Grootste verandering hier zijn de KPB’s voor de private sector die beter gedefinieerd zijn naar aantallen en context.
In hoofdstuk 4 staan de praktijkopdrachten. Hier zijn een aantal opdrachten samengevoegd en beter gedefinieerd. De opdracht CAT vindt nu volledig in de praktijkopleiding plaats. Nieuw is de opdracht ‘kwaliteitscyclus’.
In hoofdstuk 5 staan de multiple source feedback opdrachten. Dit is teruggebracht naar twee soorten: samenwerken en vergaderen.
Tip 1: Voor het eenvoudig gebruik van de toetsen kunt u het pdf bestand converteren naar een word document. Vervolgens kunnen de toetsen worden ingevuld en opgeslagen.
Tip 2: U kunt het Toetsboek downloaden en opslaan. Vervolgens kunt het PDF document openen en gaat u naar het kopje ‘’opmerking’’. Onder het kopje ‘opmerking’ klikt u op schrijfmachine waarmee u uw antwoorden in het document kunt verwerken en weer opslaan.
- Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders (LPP), geactualiseerd januari 2024
- Landelijk Instellings Opleidingsplan (LIOP), 30 oktober 2018
- Landelijk OpleidingsPlan Verzekeringsgeneeskunde (LOP), 1 maart 2024
- Landelijk OpleidingsPlan Verzekeringsgeneeskunde, 1 januari 2018
- LOP vs 5.9 Toetskaarten
LOP: inclusief Kritische BeroepsActiviteiten Verzekeringsgeneeskunde en Competenties Verzekeringsgeneeskunde.
Beleid inzake accreditatie ICT groepen
Kaderbesluiten
- Beleidsregels RGS en nadere richtlijnen erkenningen 1 januari 2020
- Besluit verzekeringsgeneeskunde, 13 september 2017
- Kaderbesluit CGS, 26 september 2008
- Beleidskader Intercollegiale toetsing Sociale Geneeskunde, 26 september 2008
- Kennisgeving instemming Besluiten individualisering opleidingsduur, 23 april 2004
- Kaderbesluit verzekeringsgeneeskunde, 26 maart 2004